Dziś prezentujemy najwyższej jakości oliwę z oliwek AGIA TRAIDA, którą dostaniecie Państwo w naszym sklepie w następujących cenach:


Poniżej prezentujemy garść informacji: potwierdzających niezwykłą jakość oliwy i przybliżających środowisko jej powstawania.
AGIA TRIADA(Święta Trójca), to prawosławny klasztor na Krecie, gdzie od 1632 roku mnisi dbają o przyklasztorne gaje oliwne. Klasztor znajduje się na półwyspie, w północno-zachodniej części wyspy, w regionie zwanym Chania.

Oliwa z oliwek Extra Virgin 250ml - 18,50

Oliwa z oliwek Extra Virgin 500ml puszka - 28 zł

Oliwa z oliwek Extra Virgin 1l puszka - 44zł
Poniżej prezentujemy garść informacji: potwierdzających niezwykłą jakość oliwy i przybliżających środowisko jej powstawania.
AGIA TRIADA(Święta Trójca), to prawosławny klasztor na Krecie, gdzie od 1632 roku mnisi dbają o przyklasztorne gaje oliwne. Klasztor znajduje się na półwyspie, w północno-zachodniej części wyspy, w regionie zwanym Chania.
.jpg)
Gaje oliwne zajmują rozległe tereny wokół klasztoru. Rosną w nich nawet 500 letnie drzewa, z których owoców typu Koroneiki pochodzi tamtejsza oliwa.
Owoce dojrzewają w unikalnej kombinacji urodzajnej gleby i zdrowego, śródziemnomorskiego klimatu.
Oliwa z Krety ma troszeczkę inny smak niż oliwy włoskie czy hiszpańskie, co wynika z zupełnie innego rodzaju gleby, na której rosną drzewa oraz specyficznego dla Krety mikroklimatu. Ponadto lata są tutaj szczególnie gorące i suche.
Zbiory zaczynają się, gdy owoce oliwek nabierają ciemnego koloru. Oliwy uzyskiwane z wczesnych zbiorów, gdy owoce mają jeszcze kolor zielony, są intensywne w smaku i zapachu. Natomiast oliwy, które powstają z późniejszych zbiorów, zazwyczaj charakteryzują się łagodniejszym i delikatniejszym smakiem oraz zapachem.
Oliwy Agia Triada pochodzą z owoców zbieranych w środkowej fazie dojrzewania oliwek lub gdy owoce są w około 70% dojrzałe, aby poziom cennych składników chemicznych był jak najbardziej optymalny.
W ciągu kilku godzin, dostarcza się zebrane owoce do olejarni. Krótki czas pomiędzy zbiorami a procesem tłoczenia sprawia, że oliwa posiada niską kwasowość oraz zachowuje najważniejsze wartości odżywcze, które występują w świeżych owocach.
Cały proces uzyskania oliwy, począwszy od dojrzewających oliwek w gajach aż po butelkowanie, odbywa się na przyklasztornych terenach. Przy produkcji stosuje się tradycyjną metodę wyciskania oliwy na zimno. Oznacza to, że w całym tym procesie temperatura nie przekracza 27° C. Nadzór nad pracami sprawuje specjalistyczny personel, w skład którego wchodzą również mnisi.
(wykorzystano informacje ze strony: agiatriada.pl)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz